Rente op een spaarrekening

Wanneer u wil controleren wat uw spaargeld zal opbrengen moet u drie factoren in het oog houden, namelijk de rente of rendement, een aangroeipremie en een getrouwheidspremie.

Rente krijgt u elk jaar op een vast tijdstip. Dit is een percentage op uw spaargeld dat u elk jaar krijgt van uw bank. Stel u hebt 100 euro spaargeld op uw rekening staan, dan krijgt u elk jaar bij een rente van 3 procent, 3 euro bij op uw rekening. Hier moeten echter nog steeds belastingen op betaald worden. 

Een getrouwheidspremie wordt gegeven wanneer een bedrag een bepaalde periode op uw rekening staat. Deze getrouwheidspremie komt bovenop de basis rente. 

Ten derde is er nog de getrouwheidspremie. Dit is een extra premie die ook bovenop de basis rente komt voor het geld dat uw rekening laatst is aangekomen. Let wel op, sommige banken verhogen deze aangroeipremie in het begin van het jaar fors, omdat veel mensen wat geld te beleggen hebben door eindejaarspremies, maar dit is enkel een net dat deze banken ophangen om nieuwe klanten te lokken, het is beter dat je kiest voor een bank met een stabiele aangroeipremie. 

U moet ook rekening houden met de inflatie, u kiest best een rente zo hoog mogelijk boven de inflatie staat.