Hoeveel spaargeld moet ik opzij zetten?

Hoeveel spaargeld moet je nu opzij zetten om nog een appeltje voor de dorst over te houden? Je zou minimaal twee manden brutoloon opzij moeten staan hebben, 'just in case'.  Ook moet je rekening houden met je huidige levenssituatie. Ga je binnenkort alleen gaan wonen? Spaar dan nu zoveel mogelijk zodat je een kleinere lening kan afnemen, want minder lenen betekent vaak minder interest betalen. 

Kijk ook naar je jobzekerheid. Als je in deze tijden in een sector werkt waar het slecht gaat is het misschien aangewezen van iets meer opzij te zetten, zodat als je in het ergste geval werkloos zou worden, nog even rond kan komen. 

Is je auto vrij oud? Begin dan met elke maand een bepaald bedrag opzij te zetten voor de aankoop van een nieuwe auto, zo heb je genoeg opzij staan en hoef je je geen zorgen te maken over een opzegging van een spaarrekening of de verkoop van je aandelen.

Met de rest van je spaargeld kan je andere beleggingsstrategieën gaan kiezen. De sleutel tot succes is alle opties goed te verkennen en zorgvuldig af te wegen. Bereken eens wat elke belegging zal opbrengen en leg ze naast elkaar zodat je een goed overzicht krijgt over het mogelijke rendement en de risico's die erbij horen.